Pages


17 Temmuz 2010 Cumartesi

Foto Muhabiri dergisi



Foto Muhabiri dergisi, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği'nin bir yaynı.

Tasarımı çok klişe olsa da genel olarak fena bir dergi değil. Ücretsiz olan bir dergiye göre hele iyi bile sayılır -fakat dergiciliğimizin asgari standartlarını yakalamış olsa bile vasat olduğunu söylemek gerekir.

Yukarıda fotoğrafı görülen 4. sayı, son sayıda ise (Sayı:5, Haziran 2010) güzel bir Coşkun Aral söyleşisi var, okunmalı.

Ayrıca dergide yayımlanan fotoğraflara bakarak Türkiye foto muhabirliğinin bulunduğu düzeyi rahatlıkla görebilmek mümkün. Aslında bunun için bu dergiye bakmaya de gerek yok, günlük çok satan ulusal gazetelere bakmak da yeterli olabilir.

Bir kere hemen kimsenin bir üslup sorunu yok. Bütün fotoğraflar ilginç bir durum yakalamanın çevresinde gelişip orada kalıyor. Bence foto muhabirlerinin fotoğraflarının biribirine benzemesinin temel nedeni geometri bilgilerinin eksik olması ve dünya fotoğraf kültüründen uzak yetişmeleri. Bütün foto muhabirlerinin mesela bir 8 dergisini okumalarını isterdim, veya bu dergide yayımlanmış makalelerden bazılarının çevrilip Foto Muhabiri dergisinde yayımlanmasını isterdim.

Neden foto muhabirleri kendini geliştirmiyor (bütün gelişmeler fotoğraf makinesi seviyesinde kalıyor) diye düşündüğümde aklıma bunlar geldi. Daha uzun boylu düşünülürse başka ayrıntılar da ortaya çıkar, ancak görünen köy kılavuz istemiyor.

Bir de yayıncılık dünyamızda fotoğraf editörü eksikliği var. Fotoğrafları seçecek, fotoğrafçıya yön verecek ve fotoğraflardaki üslup sorununu tartışacak editörlere tüm dergilerin ve gazetelerin çok ama çok ihtiyacı var.

Çünkü bilindiği gibi en iyi makineye sahip olmak, en iyi fotoğrafı getirmiyor, en iyi baskı makinelerine sahip olmak da en iyi dergiyi, en iyi makaleleri getirmiyor.

İyi bir dergi/gazete yapmak da sadece standartları sağlamakla olmuyor, her derginin/gazetenin bir tavrı, başka bir havası ve kalitesi olmalı.

Ama önce insan, her şeyden evvel insana yatırım yapmalı, çalışma şartlarını iyileştirmek, muhabirlerin ufkunu açıcı, kendilerini geliştirecek yatırımlar yapılmalı, gerisi zaten gelir.

Hiç yorum yok: